Handige websites voor thuis

Hieronder hebben wij voor u enkele handige websites op een rijtje gezet die u thuis kunnen helpen bij uw vraag of probleem:

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft op haar website een zoekfunctie om te kijken of de medicatie die u gebruikt invloed kan hebben op de rijvaardigheid. Lees altijd goed de bijsluiter, controleer op ‘gele stickers’ of vraag het uw huisarts / apotheker.

Tegenwoordig is het heel normaal om even snel op internet te zoeken als iemand een medisch probleem heeft. Het kan helpen als voorbereiding op het gesprek met de huisarts ter verduidelijking van uw hulpvraag of uw klachten. Helaas zijn vaak de eerste zoekresultaten op Google gesponsord of u komt op een forum waar u door de bomen het bos niet meer ziet. Dit bracht het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) op het idee een website speciaal voor patiënten te bouwen.

Thuisarts.nl of de gratis app voor op uw telefoon geeft betrouwbare en onafhankelijke informatie van uw huisarts over gezondheid en ziekte. Vaak aangevuld met handige filmpjes en afbeeldingen. Ervaring leert dat veel van de informatie bij de dokter op het spreekuur niet blijft hangen. Tip: vraag uw dokter of praktijkondersteuner na uw bezoek aan de praktijk eens naar de juiste zoekterm voor op thuisarts.nl. Zo leest u rustig thuis en meer gedetailleerd over uw klacht of diagnose.

Soms is het lastig om in te schatten hoeveel haast er geboden is bij klachten. Hiervoor werd de website en app moetiknaardedokter.nl in het leven geroepen. Twijfelt u over uw situatie? Bel gerust overdag met de praktijk (073 511 1377) of in de avond-/nacht-/weekenduren de huisartsenpost (088 8765050).

Mensen met een longziekte gebruiken vaak medicijnen via een inhalator of puffer. Het is belangrijk om op de juiste manier te inhaleren, anders komen de medicijnen niet op de juiste plek en werken ze niet goed. Om u te helpen beter te inhaleren staan er op deze website hulpmiddelen voor patiënten.

Hier vindt u betrouwbare informatie over uw medicatie volgens de richtlijnen van de KNMP. Wat is belangrijk om te weten over mijn medicijnen? Is dit inderdaad een veel voorkomende bijwerking van mijn pil of drankje? Schroom niet om in de praktijk of uw apotheek navraag te doen over uw onduidelijkheden of zorgen.

Op de website van Bevolkingsonderzoek Zuid vindt u praktische informatie over de verschillende programma’s die de Nederlandse overheid gratis en vrijwillig aanbiedt om vroegtijdige ziekten op te sporen. Momenteel zijn er drie soorten bevolkingsonderzoek: baarmoederhalskanker (‘uitstrijkje’), borstkanker (‘borstfoto in de borstbus’) en darmkanker (‘poeptest’). Heeft u lichamelijke verschijnselen? Neem dan altijd contact op met onze praktijk.

Op de website van de vereniging voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde (NVKC) vindt u uitleg over bloedwaarden die door artsen bepaald zijn tijdens laboratoriumonderzoek. Van A t/m Z kunt u zoeken naar wat de bloedwaarden die door uw arts onderzocht zijn precies betekenen.

Hier vindt u de kosten (laatste update 2019) van onderzoeken die door uw huisarts aangevraagd kunnen worden. Het betreft hier de medische microbiologie. Deze kosten gaan van uw eigen risico af.

Stichting Voedingscentrum Nederland biedt een gratis website aan met antwoorden op vragen rondom eten en voedingssupplementen.